Øyhopping i Stavanger og #nattinaturen juli

Vi skulle altså på sommerferie på Hardangervidda i år. Problemet er bare at Hardangervidda er nedsnødd fremdeles. Men jeg har hørt at øyhopping er en herlig måte å tilbringe sommerferien på. De fleste ser gjerne for seg øyhopping i Hellas eller andre skrekkelig varme steder.

Jeg og gutta derimot vil heller slå et slag for nærferie. Utenfor Stavanger ligger det mange flotte øyer med båtforbindelser flere ganger daglig. Båten fungerer som en buss på vannet og koster ikke mer enn to is på kiosken!

Dag 1

Vi startet med en kjøretur på 40 minutter til Stavanger. Minsten har i det siste starta en gå-selv-på-vei-streik. Vi fikk derfor noen rare blikk når jeg troppa opp på Hurtigbåtkaien med storsekk, en treåring på skuldrene og Størsten i ene hånda. Vi trengte en rutetabell. Til guttas store glede viste det seg at vi hadde god tid før båten skulle gå. God nok tid til to is på kiosken.

IMG_5934

Vi traska om bord i båten klare for ferietid alle tre. Tre minutter senere ankommer vi første øy; Vassøy. På øya har Stavanger turistforening merket løype rundt hele øya. Vi fulgte merkingene først et lite stykke langs en bilfattig vei, streik fra Minsten igjen. Men gi ungen en sti med god merking så halser mor etter så godt hun kan, inn i skogen med oss og ut igjen mot sjøen. Vi fant oss ei lita vik. Når jeg la godviljen til og fikk manøvrert ytterteltet over en stein så var det akkurat plass til teltet vårt.

IMG_5951

IMG_6009

Gutta fiska etter krabber. Uten hell, men likevel holdt de på i over en time. Etter hvert fikk brødrene til et godt samarbeid, Minsten knuste albueskjell og Størsten fikk ubegrenset tilgang på agn. Det så altså dårlig ut for at avkommet skulle skaffe meg en god krabbemiddag, det ble frysetørret middag i stedet. Vi fant ut at kun mammaen likte kylling curri, ingen likte lapskaus og begge gutta likte pasta di Parma.

IMG_5958

IMG_5991

Etter middag tok vi oss en tur videre langs stien rundt øya. Stien er godt merket og Minsten fant alle de «løe plikkene» og navigerte oss videre. Stien snor seg langs svabergene med utsikt mot Stavanger. Mer om turen kan du lese her hos ut.no.IMG_6071 IMG_6076

Dag 2

En god teltnatt senere våknet vi til denne fantastiske utsikten. At det gikk en båt om to timer gav vi blaffen i, vi ville daffe i soveposen, nyte en lang frokost, leke mer i vannkanten og klatre på trær og steiner. Dessuten hadde jeg en plan om å trosse Minstens gå-selv-streik i dag. Vi brukte derfor en god time på den lille kilometeren tilbake til kaia. Nå hadde vi så god tid til neste båt skulle gå at vi kunne utnytte at øya har sin egen lille matbutikk. Iskrem i dag også! Vi har da ferie…

IMG_6104

IMG_6114

IMG_6122

Når du igjen hopper på båten er det bare å velge og vrake blant koselige små øyer. Vi hadde Kalvøy som mål i dag, men ville kikke litt på Langøy også. Vi hoppet derfor av båten på første stopp. Båten kjører ikke innom alle øyene med mindre det er passasjerer til stedet så husk å fortelle billettøren hvor du vil av.

IMG_6130

På Langøy fant vi en koselig liten bukt ved å følge Turistforeningens turløype «Langøyturen» et lite stykke. Vi gikk ikke langt, men også her kan du rusle rundt på en liten time i voksenfart.  Her stekte vi noen pølser på stormkjøkken og kasta flere stein i vannet.

Når tiden var inne for å reise videre måtte vi heise blåsa for å signalisere at vi ville være med båten videre. Størsten syns det var et fantastisk system. For han har jo rett i at det ville være dumt for båten å stoppe her og så var det ingen som skulle på.

IMG_6139

Vel fremme på Kalvøy blåste det godt, men sola var fremme selv om den store sommervarmen uteble. Her er ikke noen merket løype, men likevel fine turveier og stier. Vi ruslet avgårde med kjent gå-selv-streik for å finne en fin plass å telte.

IMG_6145

Et stykke på traktorvei senere fant vi en sti innover i skogen. En sti med masse blåbær langs! Noen få var til og med modne. Skogen var tett og vi ville helst være nær sjøen. Så vi snudde og gikk tilbake mot gården og sjøhusene vi hadde passert. Her var den eneste plassen jeg fant med ly for vinden nede ved sjøen.

IMG_6147

Heldigvis traff vi på grunneieren og kunne spørre fint om å få sette opp teltet vårt på området. Grunneieren viste seg å være verdens snilleste mann! Han sa ja, utstyrte oss med en balje og håv til å fange krabber i og gav gutta hver sin is og brus. For en lykke!

IMG_6153

IMG_6162

Minsten var tydeligvis sliten i dag og de sovnet begge klokka 20. Jeg kunne lese en god bok og en kaffe. Jeg var tydeligvis sliten selv også og sovna klokka 21.

Dag 3

Vi våkna til lyden av regndråper på teltduken, verdens koseligste lyd. Når det i tillegg sluttet å regne før vi var ferdig påkledd var det bare fryd og gammen. Gutta fant en gråtasstraktor og lekte mens jeg pakket sammen. Og så var det krabbefiske igjen, denne gangen fikk vi hentet opp to svære krabber. Gutta hylte høyt, muligens hylte jeg litt jeg også. Innlandsfolk er ikke vant til sånt, men Gud så gøy!

IMG_6158

IMG_6160 I dag var hjemreisedag. Men før vi vendte nesene mot Stavanger igjen tok vi en kort båtstopp på Lindøy. Batteriet på kameraet var dødt. Men her hoppet vi på trampoline, hilse på sau og tok turen til andre siden av øya hvor vi kunne se helt tilbake til Kalvøy.

En siste båttur senere vinket vi hade til billettøren vår, han flirte godt av den løgne gjengen som hadde gitt ham masse arbeid de siste dagene. Vi har hatt en flott ferie og forstår godt hvorfor øyhopping er en populær ferie.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s